چرا استفاده از آداپتور صنعتی بهتر از استفاده از آداپتور پلاستیکی است؟
یکی از سؤالاتی که ممکن است برای هر یک از ما قبل از خرید یک دستگاه یا وسیله بیفتد، انتخاب بین چندین گزینه است. یعنی ابتدا براساس نیازی که احساس می کنیم، معیارهایی همچون بودجه، مدت زمان لازم جهت انتخاب نهایی، برند و سایر معیارها را درنظر می گیریم. سپس با مشورت و تحقیق، چندین گزینه را حذف و یا اضافه می کنیم. در آخرین مرحله نیز، یکی از گزینه هایی که بیشترین امتیاز را کسب کند را انتخاب می کنیم. هرچه که ریسک خرید، بیشتر باشد به ویژه در خرید وسایل الکتریکی و الکترونیکی، انتخاب ما هم حساس تر می شود.
آداپتور چیست؟
لغت Adapter متشکل از کلمه Adapt به معنای سازگار شدن و پسوند er است که یک اسم فاعل می سازد. پس Adapter، در لغت به معنای سازگارکننده است. اکنون متوجه شدیم که دستگاه آداپتور، چیزی را برای چیز دیگری سازگار می کند. اما چه چیزی برای چه چیزی؟
همانگونه که از نام Adapter AC-DC مشخص است، آداپتور، منبع تغذیه ای است که ولتاژ برق متناوب AC و چرخهای را به ولتاژ خطی پایدار مستقیم DC تبدیل میکند. بسیاری از دستگاه های برقی مانند تلفن همراه، تبلت و غیره، به دلیل ظریف و حساس بودن قطعاتشان، قادر به استفاده مستقیم از جریان برق شهری 220 ولت که از نوع متناوب AC است، نیستند و نیاز به ولتاژ DC دارند. لذا مبدلی باید وجود داشته باشد که این امکان تبدیل ولتاژ را برای اینگونه دستگاه های ظریف، فراهم کند و به اصلاح، این سازگاری را ایجاد کند. دستگاه هایی که فاقد منبع تغذیه داخلی هستند، فقط به کمک آداپتور، قابل استفاده هستند و بدون آن، عملاً هیچ کارایی ندارند.
انواع آداپتور:
آداپتورها هم از لحاظ شکل و طراحی ظاهری و هم از لحاظ کارایی فنی و قطعات، متفاوت هستند.
آداپتور دیواری
بیشترین کاربرد آداپتور دیواری، در منازل و مکان های اداری است. این نوع از آداپتورها، دارای توان پایین و حداکثر 20 وات هستند که قابل اتصال مستقیم به برق 220 ولت شهری هستند. این گونه آداپتورها، روکش پلاستیکی مشکی دارند.
آداپتورهای رومیزی
آداپتورهای رومیزی، آداپتور بین راهی، آداپتور دو طرف سیم، هر 3، نام های مختلفی هستند که اشاره به یک نوع آداپتور دارند. پس اگر هر یک از این نام ها را شنیدید، تعجب نکنید. چرا به این نوع از آداپتورها، بین راهی یا دو سر سیم گفته می شود؟ زیرا در یک سر خود آداپتور با سوکت مادگی رادیویی و در سر دیگر یک سیم و فیش نری آداپتور دارد. باید سر نری سوکت رادیویی کابل برق را به ورودی آداپتور و دوشاخه کابل برق را به پریز متصل کرد. این نوع از آداپتورها نیز حداکثر 100 وات توان خروجی دارند.
آداپتورهای صنعتی
سومین نوع از آداپتورها، آداپتورهای صنعتی یا سوئیچینگ هستند که به نام های دیگری از جمله پاور سوئیچ فن دار و یا تابلویی نیز خوانده می شوند. این آداپتورها در ولتاژهای 12، 24، 48 و … در شدت جریان های 5، 10، 15 الی 60 آمپر در بازار یافت می شوند که به عنوان منبع تغذیه انواع تجهیزات نورپردازی و روشنایی، دوربینهای مداربسته، ماژولهای آمپلیفایر، تجهیزات امنیتی، ال ای دی پاور، سیستمهای صوتی، ال ای دی نواری، تابلوهای تبلیغاتی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.
این آداپتورها بر خلاف دو نوع قبلی، به جای روکش پلاستیکی، از روکش فلزی استفاده شده است که با انتقال جریان هوا به درون دستگاه، از گرم شدن بیش از حد آداپتور و در نتیجه کاهش عمر آن، جلوگیری می کند.
قطعاتی همچون ترانزیستور، ماسبفت و دیود شاتکی که حرارت بالایی ایجاد می کنند، در کنار بدنه فلزی مشبک تعبیه می شوند که در معرض جریان هوا قرار بگیرند. در صورتی که فن در این نوع آداپتور تعبیه نشده باشد، با قیمت پایین تری ارائه می شود. لذا اگر با تفاوت قیمت زیادی بین دو مارک، روبرو شدید، احتمال بدهید که قطعه فن از قطعات داخلی آداپتور، حذف گردیده است. تفاوت دیگر این نوع آداپتورها با انواع قبلی این است که به دلیل فلزی و مشبک بودن بدنه آن، باید دور از رطوبت و در جای خشک نگهداری شوند تا موجب برق گرفتگی و سوختن دستگاه ها نشود.
آشنایی با قسمت های مختلف آداپتور صنعتی
• N و L: بخش اتصال به برق 220 ولت AC متناوب شهری با کابل برق ضخیم
• V-: اتصال قطب منفی برق یعنی گراند GND
• V+: اتصال قطب مثبت برق یعنی گراند VCC
• Earth: بخشی به نام سیم ارت و یا همان سیم دوشاخههای سیم دار ارت دار مانند کابل پاور 3*1.5
• :V Adj پیچ تنظیم ولتاژ خروجی، قادر به افزایش یا کاهش ولتاژ تا نزدیک به 1.5 ولت
• فن fan
• LED: چراغ نمایشگر وضعیت خروجی آداپتور
- محمد
- اردیبهشت 30, 1401
- 1288 بازدید